ZALAEGERSZEG ÉS TÉRSÉGE TÖBBCÉLÚ
KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
   
Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 17-19. Telefon: 92/318-808

  Hírek Paktum Elérhetőség Képgaléria

Köszöntő

Hírek, információk
Pályázatok
Események
A Társulás Szervezete
A Társulás Munkaszervezete
Vidékfejlesztési Társulások
Települések, Önkormányzatok
Turizmus, látnivalók, programok
Kistérségi Civil Egyeztető Fórum
Dokumentumok
Foglalkoztatási Paktum
Zalaegerszegi Kistérségért N.KFT
Partner szervezetek

 


A települések megtekintéséhez kattintson a térképre!

 

Hírek, Információk

3. Göcseji Randevú

2011. június 5-én vasárnap harmadik alkalommal látja vendégül a Zalaegerszegi Skanzen a Göcseji falvakat

A térségben élő népi hagyományok bemutatására ad lehetőséget a III. Göcseji Randevú, ahol a Göcseji falvak egy-egy portát élővé téve bemutatják múltjukat, jelenüket és jövőjüket. A Göcsejre jellemző étkezési kultúrával is megismerkedhetnek a programra kilátogatók. Lesz kemencében sült langalló, mangalicasült eredeti göcseji szilvapálinka, prósza és rétes is.

Tardícionális helyi termékeket vásárolhatnak és kóstolhatnak a Falumúzeumot felkeresők, hiszen a mézkülönlegességek, mellett aszalványok, lekvárok, a híres Göcseji pörkölttorta és finom zalai borok is felkerültek az étlapra. 

A nagyszínpadon egész nap a településeken működő hagyományőrző csoportok mutatkoznak be. A kicsiket játszóház és pónilovaglás várja.

A térség épített és természeti kincseit az „Értékeink gyermekszemmel” című gyermekrajz kiállításon mutatják be a szervezők.

 

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Tisztelt Civil Szervezet Képviselő!

A Zalaegerszegi Kistérség Közkincs Kerekasztala programtervében elfogadásra került, hogy a helyi közösségek, a kistelepülési civil szervezetek, közművelődésben érintettek számára kétnapos szakmai tréninget szervez.

A tréning témája: Önkéntesség a kulturális értékfeltárásban

 1. nap: 2010. november 15. hétfő 13.00 - 16.00 óra

A nap témája: helyi kulturális értékfeltárás

A nap szakmai segítője: Zala Megyei Közművelődési Intézmény

 1. nap: 2010. november 16. kedd 9.00 - 14.00 óra

A nap témája: Önkéntesség, mint lehetőség

    a fogadó szervezetek és az önkéntes tevékenységet vállalók számára...

A nap szakmai segítője: Zalai Falvakért Egyesület - Önkéntes Centrum Zala megye www.onkenteszala.hu)

Helyszín: Nagylengyel Faluház 8983 Nagylengyel, Bányász u. 55.

Bővebben itt >>>

 

Nyílt nap a Zalaegerszegi Kistérség irodájában

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás a Korrupcióellenes világnap alkalmából 2010. december 9-én nyílt napot tart.

Helyszín: Zalaegerszeg, Kossuth u. 45-49.

A nyílt napon az érdeklődők betekintést kapnak a kistérségi társulás működésébe, tájékozódhatnak a jelenleg futó és a jövőben tervezett programjairól.

Szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a társulás munkaszervezete”

Ismertető:

Korrupcióellenes világnap: december 9.

A december 9-i Korrupcióellenes Világnap megtartásáról az ENSZ-közgyűlés 2003. évi korrupcióellenes megállapodása rendelkezett. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására és még hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé visszaszorítása érdekében, amely nehéz és hosszú, de nem reménytelen folyamat.

Az ENSZ-közgyűlés által 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes konvenciót 2003. december 9-én a mexikói Méridában nyitották meg ünnepélyesen aláírásra, s három nap alatt 95 ország képviselői látták el kézjegyükkel. A világ egészére kiterjedő megállapodás értelmében a korrupció elleni harc már nem csak a nemzetek ügye, hanem a különböző államok átfogó, nemzetközi együttműködését igényli.

A dokumentum egyebek között:

·         kötelezi az aláíró országokat, hogy határaikon belül és egymásnak is segítsenek a korrupciógyanús ügyek kivizsgálásában,

·         előírja, hogy a bűnös úton szerzett pénzt vissza kell juttatni rendeltetési helyére,

·         megköveteli a törvényi szabályozás szigorítását, a pártok és kampányok finanszírozásának átláthatóvá tételét, külön nemzeti felügyelőszervek létesítését, továbbá az ügyekben tanúskodók védelmét is.

 A megállapodás célja annak megakadályozása, hogy a nemzetgazdaságok jelentős forrásoktól essenek el a korrupció miatt.

A magyar Országgyűlés 2005 októberében egyhangúan fogadta el az Európai Közösségek tisztviselőit és az Európai Unó tagállamainak tisztviselőit érintő korrupció elleni küzdelemről szóló 1997. május 26-án kelt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

 

Libavarázs kistérségi mesemondó verseny

„…..tolla fehér, csőre sárga, büszke hosszú lúdnyakára”

A Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás a Márton naphoz kötődően a zalaegerszegi kistérség 1-4. osztályos tanulói részére Mesemondó versenyt hirdet „ Libavarázs” címmel.

A rendezvény időpontja: 2010. november 8. (hétfő) 10.00 óra, helyszíne: Göcseji Múzeum Zalaegerszeg Batthyány u. 2.

A versenyre „Kedvenc népmesém” témakörrel nevezhetnek a gyerekek.

A nevezéseket a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, 8900 Zalaegerszeg Batthyány u. 2. címre eljuttatni, legkésőbb: 2010. október 27-ig.
A gyerekek 2 korcsoportban mesélnek a helyezésekért. Külön díjazásban részesül az 1-2. osztályos korosztály és a 3-4. osztályos korosztály.
A versennyel kapcsolatos további információt telefonon 06 92 / 314 537 számon, illetve e-mailben irina@zmmi.hu kissagi@zmmi.hu címeken Molnárné Raposa Iréntől és Kissné Kovács Ágnestől, illetve a judith@dfmk.hu  címen Tóth Judit igazgatóhelyettestől lehet kérni.

A versenyre sok szeretettel várjuk a szereplőket, a felkészítő pedagógusokat, a szülőket és valamennyi kedves érdeklődőt!

 

Logó- és plakát pályázat!
Merj tenni a korrupció ellen - És nyerj félmillió forintot!

A Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezet logó és plakát pályázatot hirdet "Merj tenni a korrupció ellen!" címmel. A legjobb alkotások pénzjutalomban részesülnek.

A díjkiosztóra a II. Átláccó Fesztivál keretében az A38 Hajón kerül sor, 2010. december 9-én, a Korrupció Ellenes Világnapon.

• A Transparency International Magyarország
"Merj tenni!" munkacímmel jogsegélyszolgálatot indít a korrupció áldozatainak vagy szemtanúinak, mindazoknak, akik tenni akarnak a korrupció ellen.

• A jogsegélyszolgálat központi eleme egy információs honlap (www.merjtenni.hu), itt tájékozódhatnak a panaszosok arról, hogy hová fordulhatnak, mi a teendő, ha korrupciót tapasztalnak.

• A honlap mellett a szervezet jövő év elején beindítja személyes jogsegélyszolgálatát is, mely a korrupció elleni fellépéshez nyújt hatékony segítséget.

Mit várnak?

A pályázat keretében olyan logóterveket és reklámplakát-terveket várunk, amelyeket a 2010 végén és 2011 elején induló jogsegélyszolgálat népszerűsítésére hasznosítanánk.

A koncepciók pozitív, érthető és megnyerő módon ötvözzék az arculatot és az üzenetet, ne ragaszkodj a már meglévő TI arculathoz.

A fő üzenetek:

1. A Transparency International Magyarország jogsegélyszolgálatot indít a korrupció áldozatainak és szemtanúinak. A projekt központi eleme egy honlap, ennek címe: www.merjtenni.hu.

2. A korrupció ellen MINDENKI tehet. TE is!

3. Légy közérdekű bejelentő!

Tárd fel a körülötted lévő korrupciót! Meddig és hogyan? 1 db plakáttervet és az ahhoz kapcsolódó 1 db logótervet 2010. november 12-én (péntek) éjfélig lehet benyújtani.
Egy ember csak egy pályaművel nevezhet.
Csak 18 éves kor felettiek pályázhatnak. A nevezési anyagot elektronikus formában a palyazat@transparency.hu e-mail címre küldd el.
Fontos, hogy a nevezési anyag mellé csatold elérhetőségedet (név, mobil, e-mail)!
Az e-mailen beadott plakátterv A4-es méretben készüljön el, jpeg vagy pdf formátumban, és ne haladja meg az 5MB-ot. A logóterv szintén jpeg vagy pdf formátumú és maximum 2 MB méretű legyen.
A zsűri döntése után a nyertes pályaművek leadását vektoros formátumban fogjuk kérni, illetve a plakátok várhatóan A3-as méretben lesznek kinyomtatva.

További információ:
palyazat@transparency.hu
www.transparency.hu
06 70 421 5192

 


kattintson a képre >>>

2010.10.05

KÖZKINCS Kerekasztal a Kávási Tájházak tövében

Folytatódik az értékfeltárás a Zalaegerszegi kistérségben

2010. szeptember 29-én Káváson tartotta idénynyitó összejövetelét a Zalaegerszegi Kistérségi Közkincs Kerekasztala.

A program 2009-ben indult, melynek folytatásához 450 000,- Ft-tal járul hozzá ebben az évben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A Kerekasztal résztvevői terveznek egy kétnapos tréninget „Önkéntesség a kulturális értékfeltárásban” címmel annak érdekében, hogy a települések kulturális értékeinek feltérképezésébe minél több embert be tudjanak vonni. Kiemelt figyelmet fordítanak ebben az évben az iskolákkal való együttműködésre. November elején jelenik meg „Az értékeink gyermekszemmel” alkotáspályázat. A beérkezett munkákkal kívánja a kistérség színesíteni honlapját, kistérségi adatbázisait, értéktárait. Szakmai mentori napokat készítenek elő a Kerekasztalban részt vevő partnerszervezetekkel azzal a céllal, hogy segítsék a kultúra területén működő amatőr csoportok munkáját.

A vendéglátó, Horváth Istvánné Kávás Község polgármestere bemutatta a két műemlék tájházat és ismertette a BORONA építészeti és biológiai tanösvény kialakításának céljait a működtetés nehézségeit.
 

A Zalaegerszegi Kistérség Közkincs Kerekasztalának tagjai 2010. őszén több programot valósítanak. A legközelebbi a II. Göcsej Randevú, mely október 9-én a Göcsej Falumúzeumban kerül megrendezésre. Itt Göcsej térség települései, helyi termelői, kulturális csoportjai mutatkozhatnak be.

 

2010.07.21

Megrendezésre került Tófejen a  Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával  megvalósított a TÁMASZ: Kistérségi Intézmény az észak-zalai és őrségi szociális hálóban című projektjének záró konferenciája:

A konferencia rövid összefoglalója megtekinthető itt: >>>

Támogató: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

Közreműködő szervezet: VÁTI Nonprofit Kft.

2010.06.01

A Nagykanizsai Körzeti Földhivatal teljeskörű akadálymentesítését magába foglaló projekt záró rendezvényét tartották a Nagykanizsai Körzeti Földhivatalban 2010. május 28-án.

Európai Uniós pályázatnak köszönhetően a Nagykanizsai Körzeti Földhivatal épülete a közelmúltban komplex akadálymentesítésen esett át. A forrást a Társadalomi Infrastruktúra Operatív Program felhívására benyújtott sikeres projekt biztosította. Az ügyfélfogadás a megújult, akadálymentesített ügyféltérben zajlik már. Ma már a mozgássérültek, vakok, gyengén látók, és a siketek is egyenlő eséllyel jutnak hozzá a hivatal szolgáltatásaihoz.

A programzáró rendezvényén Dr. Mészáros Levente, a Zala Megyei Földhivatal vezetője megköszönte az ügyfelek és a munkatársak türelmét és együttműködését, mely segítette a hivatal zavartalan működését a munkák ideje alatt is.

2010.05.27

2010.05.09

 

Komplex kistérségi napok rendezése a zalaegerszegi kistérségben

Míves Emberek Napja - Hagyárosbörönd      
 2010. május 08. (Megvalósult)

A rendezvények helyszínei és időpontjai a következők:

 1. Zala-menti Kézműves és Néptánc Fesztivál – Zalalövő (Megvalósult)
   

 1. Göcseji Szüreti Fesztivál – Becsvölgye    2009. október 10. (Megvalósult) 
   

 2. Tavaszi Hagyományőrző Fesztivál – Egervár   2010. március 27. (Megvalósult)
   

 

2010.04.09

Zala Megyei Földhivatal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató által kiírt Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében támogatást nyert a Nagykanizsai Körzeti Földhivatal épületének akadálymentesítési munkáinak elvégzésére. A projekt megvalósult, a használatbavételi engedély iránti kérelmet a földhivatal benyújtotta. Az engedély megadását követően megkezdődhet az ügyfélfogadás a megújult ügyféltérben. Az ügyintézés és az ügyfélfogadás, továbbra is folyamatos. A földhivatal köszöni az ügyfelek megértését és türelmét, és reméli, hogy a megújult és akadálymentesített épület és ügyféltér lehetővé teszi, hogy mindenki egyenlő eséllyel férjen hozzá a földhivatal szolgáltatásaihoz.

 

2010. évi művészeti fesztivál:

MEGHÍVÓ

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás tisztelettel meghívja Önt és barátait
a Zalai Művészeti Fesztivál kistérségi bemutatóira.

Néptáncosok - Népdalosok – Népzenészek Kistérségi Művészeti Fesztiválja

2010. március 20. 14.00 óra

BAK Faluház

 

Meghívó: >>>
Felhívás: >>>
Információs levél: >>>
Nevezési lap- gyermek: >>>
Nevezési lap- felnőtt: >>>
Nevezési lap- gyermekalkotás: >>>
2010. január 30.

Ismételt közbeszerzési kiírás:

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges eszközök beszerzése és

üzembe helyezése >>>

Meghívó

A Zalaegerszegi Kistérség Közkincs Kerekasztala a kistelepülési civil szervezetek számára egy közösségépítő szakmai tréninget szervez.

A program időpontja: 2009. december 15. kedd

Érkezés és regisztráció: 9.00 óra – 9.30 óra

Program: >>>

 

2009. december 10.  Közbeszerzés!!! Céde közfoglalkozatáshoz kötődő eszközbeszerzése közbeszerzési értesítőben megjelent egyszerű ajánlattételi felhívása: >>>

Eredményhirdetés és összegzés:

>>>
>>>

 

2009. évi Közbeszerzési Terv módosítása: >>>

2009. április utáni Közbeszerzési szabályzat módosítása: >>>

FŐSZEZON 2009. KIÁLLÍTÁS

„Falu a város felett”

Szeptember 18-20. között Budapest szívében, a WestEnd Millennium tetőkertjén került megrendezésre a Főszezon belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze, amely idén harmadik alkalommal mutatta be Magyarország szinte teljes turisztikai kínálatát.

A remek időjárásban mintegy 25 000 látogató ismerkedhetett meg a hazai turisztikai látnivalókkal, szálláskínálattal és programokkal.

A rendezvényen a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás egy különálló standon jelent meg népszerűsítve a térséget. A rendezvényen 2009. szeptember 18-án délután 14.00 órakor fellépett a BAKI PÁNTLIKA NÉPTÁNCEGYÜTTES, közben a Társulás standján Simon Gézáné Göcseji Csudajó Dzsemjeit kóstolhatták és vásárolhatták meg a kiállításra látogatók.

Kattintson a képekre!

 

Kattintson a képekre!

2009.04.14- LEJÁRT

Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa

(8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 17-19.)

PÁLYÁZATOT HIRDET

gyepmester

munkakör betöltésére, részletes információért kattintson ide: >>> 

 

2009.03.20

Zalaegerszegi Kistérség Közfoglalkoztatási terve >>>
(nagy fájl, letöltése több időt is igénybe vehet)

 

2009.03.09

Január elsején kezdte meg tevékenységét a 84 zalai és őrségi település szociális ellátására létesült Támasz Alapszolgáltatási Intézmény, melyet 2009. február 3-án  hivatalosan is megkezdte működését a Zalaegerszeg, Kossuth Lajos u. 45-49. sz. alatti irodájában, és három intézményegységében: Tófejen, Zalaistvándon és Zalalövőn.
Bővebben itt olvashat >>>

 

2009.02.27

Támasz Alapszolgáltatási Intézmény

a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. - alapján
pályázatot hirdet
 
Támasz Alapszolgáltatási Intézmény
Gazdasági ügyintéző
 
munkakör betöltésére

A részletes pályázati felhívás doc formátumban letölthető ide kattintva:

 

2009.02.24.

Támasz Alapszolgáltatási Intézmény

a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. - alapján
pályázatot hirdet
 
Támasz Alapszolgáltatási Intézmény
Gazdasági vezető
 
munkakör betöltésére

A részletes pályázati felhívás doc formátumban letölthető ide kattintva:

 

2009.01.29
Felhívás: Tisztelt Zalaegerszeg kistérségi települések!

Február, Március és Április hónapban az IRM OBMB támogatása keretében 20 településen bűnmegelőzési tréning lebonyolítására van lehetőségünk. A tréning képzője, a kistérség bűnemelőzésért már az eddigiekben is sokat tett Major Zsolt lesz.

A programokat azokon a településeken tartjuk, amelyek ezt igénylik a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezeténél. (információ: Szintén László, 92/318-808)

 

2009.02.04

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa elfogadta a Társulás és Támasz Alapszolgáltatási Intézménye 2009. évi közbeszerzési tervét. A tervek letölthetők doc. formátumban:

Többcélú Társulás: >>>

Támasz: >>>

 

2009.01.22

Függöség és /vagy Munkaképesség konferencia

Zalaegerszeg, 2009.január 12.

A Zalaegerszegi Kistérségért Fejlesztési és Foglalkoztatási Kft, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet és Zalaegerszeg MJV Polgármesteri Hivatala közös szervezésében került megrendezésre a Függöség és/vagy Munkaképesség konferencia, melynek fö témája a:

Krónikus stressz és pszicho-szociális terhelések.

Munkahelyi alkohol-és drogmegelözési programok kialakítását és megvalósítását elösegítö , az igények, lehetöségek és hozzájárulások feltérképezését célzó multiszektoriális párbeszéd, szakmai egyeztetés volt.

A foglalkoztatás politikát is befolyásoló, a munka világát minőségileg meghatározó munkabiztonsági, munkaegészségügyi és humánerőforrás gazdálkodási szempontok között egyre inkább felmerülő probléma a munkát végző személyek egyéni és társas környezeti pszicho-szociális terhelésének ok-okozati viszonyában fellépő szenvedélybetegségek, egészségtelen magatartásformák megjelenése.

A szakmai kezdeményezés célja egy olyan kistérségi pilot program létrehozása, melyben az emberek munkavégző képességét, egészségét károsan érintő problémák - jelen esetben az alkohol- és drog-fogyasztás – társadalmilag hatékonyabb kezelése érdekében, a munkahelyek aktív részvételével, az egyes megelőző-támogató (szűrés, kezelés, rehabilitáció, reszocializáció) kezdeményezések, beavatkozások, milyen mértékben támaszkodhatnak az adott kistérségben elérhető különböző partnerek támogatására, összehangolt együttműködésére.

Dr.Papp Éva  kistérségi szakmai tanácsadó témafelvetö elöadásában, munkafeltétel kutatásainak eredményeit bemutatva hívta fel a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés jelentöségére. Felvázolta, hogy ezen tevékenység hogyan kapcsolódhat a munkahelyek átfogó munkavédelmi rendszereihez , ezzel is segítve a humánerröforrás fejlesztés munkáltatói lehetöségeit. Túllépve a jogszabályi megfelelösségeken a  Vállalati Szociális Felelösségvállalás keretein belül mit tehet a munkáltató a munkaerö-vagyon megörzése és megvédése érdekében. Dr.Kaucsek György és Dr.Simon Péter a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet tudományos munkatársai az együttmüködések általános ismérveiröl illetve a “Maradj a Zöld Zónában”- munkahelyi drog-és alkoholmegelözési program gyakorlatban is alkalmazható és adaptálható  módszereiröl tájékoztatták a jelenlevöket.

A program további folytatásában Gecse Ágnes  a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ munkatársa vázolta fel a tartós munkanélküliség, a megváltozott munkaképességüek foglalkoztatásának és a munkaerö-közvetítés nehézségeit. 

Déri Miklós az OMMF Nyugat-Dunántúli Regionális munkavédelmi tanácsadó szolgáltatásának munkatársa érdekes és a mindennapok gyakorlatából kiragadott példákkal, megjegyzésekkel vetített rá a szenvedélybetegségek munkabiztonságot és munkabaleseteket érintö kérdéseire.

A jelenlevök hozzászólásaikban kifejthették véleményüket, javaslataikat, képviselve a munkaadói, munkavállalói, szakmai és civil szervezeteket, érdekeket.

A konferencia végén a résztvevök egy attitüd kérdöívet tolthettek ki, megfogalmazva ezen a problémakörrel kapcsolatos véleményüket.

A szervezök azokat  az érdeklödöket,  akik együttmüködési szándékukat jelezték és szeretnének aktívan résztvenni a stratégiai programban 2009. február 02-n  szakmai mühelymunkára hívják. Akik nem tudtak résztvenni az elsö találkozón, de felkeltette érdeklödésüket a témával kapcsolatos tájékoztató, tisztelettel várjuk a következö ülésre.

Koordinátor: Dr.Papp Éva    Tel.: 30/9012187   email: pevidr@gmail.com

A konferencia elöadás anyagai letölthetök a nyilakra kattintva:

 Előadás 1>>>

 Előadás 2>>>

 Előadás 3>>>

 Előadás 4>>>

 Előadás 5>>>

Link ajánló: “Maradj a Zöld Zónában”- www.afsz.hu

 

2008.11.26.

Támasz Alapszolgáltatási Szociális Intézmény

pályázatot hirdet

Zalaegerszeg- Újra kiírva!
a) gazdasági vezető >>>

 

2008.10.28.

 Lejárt pályázatok!

Támasz Alapszolgáltatási Szociális Intézmény

pályázatokat hirdet-Lejárt

az alábbi területekre és munkakörökre:
(részletes tartalomért kattintson az egyes munkakörökre)

 1. Tófeji intézményegység Lejárt
  a) családgondozó >>>
  b) családgondozó1 >>>
  c) gazdasági ügyintéző >>>
  d) intézményegység vezető >>>
  e) nappali ellátás- szociális gondozó >>>
  f)  nappali ellátás vezető >>>
  g) szociális gondozó >>>
  h) szociális gondozó (4 órás) >>>
   

 2. Zalaegerszeg Lejárt
  a) gazdasági vezető >>>
  b) vezető családgondozó >>>
   

 3. Zalaistvándi intézményegység Lejárt
  a) családgondozó >>>
  b) családgondozó1 >>>
  c) gazdasági ügyintéző >>>
  d) intézményegység vezető >>>
  e) szociális gondozó >>>
  f) szociális gondozó (4 órás) >>>
  g) szociális gondozó (6 órás) >>>
   

 4. Zalalövő Intézményegység Lejárt
  a) családgondozó >>>
  b) családgondozó2 >>>
  c) családgondozó (gyes) >>>
  d) gazdasági ügyintéző >>>
  e) szociális gondozó >>>
  f)  szociális gondozó (4 óra) >>>
  g) szociális gondozó (gyes) >>>

 

2008.10.27

A Zalaegerszegi kistérség területén található alapfokú, középfokú, és felsőfokú oktatási intézmények és felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek elérhetőségeit tartalmazó adatbázis letölthető a dokumentumok/fejlesztések, stratégiák menüpont alatt, illetve ide kattintva >>>

A művelődés hete, tanulás ünnepe pályázatot támogatta a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, és a Magyar Népfőiskolai Társaság.

2008.10.07

Egyenlő esélyt a tanulásban mindenkinek!

„ A művelődés hete-a tanulás ünnepe”

A programsorozat állomásai:

2008. október 11. (szombat), 13.00  Helyszín: Becsvölgye, Kopácsai u. 53 (Faluház)

2008. október 15. (szerda), 15.00  Helyszín: Zalaszentiván, Kinizsi u. 2 (Általános Iskola)

2008. október 18. (szombat), 15.00  Helyszín: Kiskutas, Fő u. 63 (Faluház)

A programokról bővebben itt: >>>

 

Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsa

(8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 17-19.)

PÁLYÁZATOT HIRDET

a társulás által fenntartott

TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézmény

(8900 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 17-19.)

INTÉZMÉNYVEZETŐI

álláshelyének teljes munkaidőben történő betöltésére.

További információ itt >>>

 

Angoltanárok az USA-ból- 2008.08.10

 

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás és a Learning Enterprises amerikai non-profit szervezet együttműködésének köszönhetően a tavalyi évhez hasonlóan 2008 nyarán ismét amerikai egyetemista fiatalok érkeztek a zalaegerszegi kistérség  településeire, hogy az ott élő felnőtteknek és gyerekeknek térítésmentesen, szállás és ellátás fejében angol nyelvet oktassanak. A programban ez évben 12 település vett részt. Az első turnusban (június 29- július 18) Alsónemesapátiba, Bakra, Kávásra, Kiskutasra, Pusztaedericsre és  Söjtörre érkezett 1-1 fiatal. A 2. turnusban (július 20-augusztus 08)  Bagodba, Kiskutasra, Pókaszepetkre, Teskándra, Zalaegerszegre (Botfa),  Zalaszentgyörgyre, Zalatárnokra érkezett tanár.

 A fogadó önkormányzat / civil szervezet feladata: befogadó család keresése, érdeklődők összegyűjtése, a program részleteinek kidolgozása

 A program célja:

 • Kommunikációs eszközként tanítani és használni az angol nyelvet: a Learning Enterprises tanítási módszere a beszédet, kommunikálást hangsúlyozza, hogy minél több tanulónak legyen esélye hétköznapi beszédkörnyezetben használni a nyelvet. A tanulóknak angolul kell szólniuk a tanárokhoz, mivel a tanárok legtöbbje csak pár szót tud magyarul!
 • Kreativitás fejlesztése:a  tanárok a korábban elsajátított, külföldi tanítási módszerekkel érkeznek, és azzal a céllal, hogy a tanulók másféle tanítási légkört is tapasztalhassanak.
 • Kulturális háttér és tapasztalatok cseréje: a tanárok nemcsak az angol nyelvet hanem az országuk kultúráját, hagyományait is hozzák magukkal. 
 • Az önkéntes-szellem terjesztése: valamennyi tanár önkéntes, szívesen és nagy lelkesedéssel tanítja a nyelvet egész nyáron minden ellenszolgáltatás nélkül, mert szeret tanítani, szeretne valamit tenni az angol nyelv terjesztése érdekében.  A befogadó családok is önkéntes alapon jelentkeznek, és a tanár befogadásával, ellátásával a település érdekeit szolgálják.  Mindkét fél kitűnő példát szolgáltat arra, hogy önkéntes alapon milyen segítséget lehet nyújtani a közösségnek.

A Kistérségi Koordinációs Iroda önkéntes munkája 2008.08.01.

2008. augusztus 1-én lelkes kis csapatunk is felkerekedett, hogy segítséget nyújtson a Falumúzeumnak abban, hogy a 40. évforduló méltó megünneplésére a régmúltunkat őrző házak megújulhassanak.

A Kistérségi Koordinációs Iroda munkatársaitól nem áll távol az önkéntes munka, hiszen az elmúlt évben is kivettük  részünket a munkából. Míg tavaly a Boncodföldén lévő Autista Otthon kifestését vállaltuk, idén egy egészen másfajta munkát vállaltunk: a csödei és felsőszenterzsébeti házak falát kellett sározni, melyhez nekünk kellett az anyagot is elkészíteni.

Pénteken reggel Mázsa Béla bácsi szakszerű irányításával kezdődött meg a munka a Falumúzeum meseszép környezetében. Igazán úgy éreztük magunkat, mintha visszacseppentünk volna a régi időkbe: körülöttünk háziállatok, az udvaron a kisliba, kacsák úsztak a folyóban, kecskék párbeszédétől volt hangos az istálló előtti udvar, a csacsi vidáman lakmározott a kertben, mi pedig az agyaghoz pelyvát dagasztottunk, húztunk vizet a folyóból, és nekiláttunk a házak faláról a meszet kaparni és sározni.

Ahogy az idő haladt előre, úgy haladtunk mi is repedésről-repedésre, és csak tapasztottuk az agyagot, ami nem egy könnyű és tiszta munka. Déli harangszóra már elfogyott az egy talicska agyag, és szépen „foltosodtak” házikóink. Közben elbeszélgettünk a régmúlt időkről a gondnokság munkatársaival, megtudhattuk, hogy 1968-ban, amikor a zalaegerszegi falumúzeum megnyílt, ez volt az ország első és egyetlen szabadtéri skanzenje. Aztán a 20 éves évfordulóra készülődve is számos önkéntes vállalt munkát a felújításokban, és igazán szép kis ünnepség keretében ünnepelték meg ezt. Közben elszállt újabb 20 év, és idén augusztus 20-án nagyszabású rendezvény keretében kerülhet sor a 40. éves skanzen megünneplésére. Addig azonban számos teendő akad: rendbe rakni a portákat, sározni, meszelni kell még. A Zalaegerszegi Önkéntes Központ szervezőmunkájának köszönhetően lassacskán népmozgalommá válik a felújítás, hiszen nagyon sokan jelezték, hogy segítenének.

Örülünk, hogy ebből a munkából mi is kivehettük a részünket, délután két órára igaz fáradtan, de megelégedéssel nyugtáztuk, hogy végeztünk. Béla bácsi szakértő szemmel ellenőrizte le, hogy a minőség megfelelő e, bár igazából 3 nap alatt derül csak ki, hogy az agyag, a napsütés, és kis csapatunk munkájának eredménye a falon marad e, és várja a további önkénteseket meszelni….

 

Kérjük ismerje meg a Göcseji tájegységet PowerPoint vetítéssel >>>
(a tömörített bemutató nagysága 123 Mb, ezért letöltése hosszabb időt is igénybe vehet)


 

 

„SZEGEK KÖZÖTT – GÖCSEJ  ÖRÖK”

Magyarország egyik legjobb, élő hagyományokat őrző turisztikai desztinációja Göcsej  és a Zalavölgy

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

2008. JÚNIUS 4.

ZALAEGERSZEG – Városháza, Díszterem

„Szegek között – Göcsej  örök” – a Göcsej és a Zalavölgy bemutatása

Háttér:

Az Európai Bizottság 2006 után 2007-ben is pályázatot írt ki Kiváló Európai Desztinációk” témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén megvalósító desztinációk promócióját támogassa.

A 2007. decemberében induló projekttéma „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző  desztinációja”.

A projekt átfogó célja, hogy ráirányítsa a turisztikai szakma és piac figyelmét az élő hagyományok turisztikai célú bemutatására, feldolgozására, és az azokban rejlő lehetőségekre hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A projekt konkrét célja, hogy kiválasztásra kerüljön egy európai szinten is versenyképes desztináció, amely - néphagyományokon, bor és gasztronómiai hagyományokon, történelmi eseményeken, korokon, egyéb hagyományokon alapuló, továbbá történelmi személyiségekhez, épített vagy szellemi örökséghez kapcsolódó kínálatával - elnyerheti a „Magyarország legjobb, élő hagyományokat őrző desztinációja” címet. A nyertes desztináció sikeresen mutatja be hagyományait a turisták részére, figyelembe veszi a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság szempontjait, valamint példaértékű tevékenységét térségi partnerségen alapuló összefogással végzi.

A pályázat:

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás a Göcsej és a Zalavölgy bemutatására nyújtott be pályázatot 2008. február 29-én. Társulásunk fő célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a Göcsej, mint tájegység népi hagyományainak, életének, értékeinek megismertetésére, a tematikus turisztikai kínálati elemek bővítésére. Ennek érdekében a pályázati anyagban bemutatásra kerültek  a Göcsej és a Zalavölgy élő hagyományai, gasztronómiai sokszínűség, népszokások, helyi termékek, népi értékek, kézművesség és a hagyományőrzés, rendezvények, turisztikai kínálati elemek.

 A pályázat második fordulója:

2008. áprilisában a Magyar Turizmus ZRt és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága „inkognitóban” helyszínbejárást tartott a pályázatunkban leírtak alapján a térségben. A szakértők helyszínen szerzett tapasztalatai, élményei, szakmai véleménye  alapján került  sor a beérkezett 21 pályázat közül országosan annak a nyolcnak a kiválasztására,  akik részt vehetnek a Magyar Természettudományi Múzeumban a pályázatuk és térségük prezentálásán, bemutatóján.  

A pályázat harmadik fordulója:

A Magyar Turizmus Zrt 2008. árpilis 24-én értesítette Társulásunkat, hogy a Göcsej és Zalavölgy bemutatására irányuló pályázatunk az előző két forduló alapján bejutott a döntőbe, azaz az első nyolc közé, és jogosultságot szereztünk arra, hogy 2008. május 8-án élőszóban, 10 perces prezentáció és termékbemutató, kóstoló keretében bemutathassuk Göcsejt, mint Magyarország egyik legjobb, élő hagyományokat őrző  desztinációját.

A Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett döntőn Sárospatak, Hortobágy, Hollókő, Veszprém, Mór, Szekszárd, Siklós mellett  mi is bemutattuk prezentációnkat, valamint a göcseji termékekből (kézműves termékek, helyi termékek) bemutatót és kóstolót tartottunk. Emellett megismerhették a látogatók a népi hagyományainkat, népviseletünket, és néptáncunkat is a bemutató során.

Amire büszkék vagyunk:

Elismerésnek számít, hogy Társulásunk Göcsej és a Zalavölgy pályázatát beválogatták Magyarországon a legjobb nyolc közé. A szakemberek elmondása szerint a pályázatban leírtak és a helyszíni bejárás összhangban volt egymással, a látottak, Göcsej szépsége lenyűgözték a szakmai bírálókat.

A prezentációnk bemutatását a szakmai közönség nagy örömmel fogadta, volt aki a meghatottságtól megkönnyezte filmünket. Nagy örömünkre szolgál, hogy a 10 fős, országosan is elismert turisztikai szakemberekből álló zsűri döntése alapján Göcsej és a Zalavölgy, mint Magyarország egyik legjobb, élő hagyományokat őrző turisztikai desztinációja ezüst minősítést kapott.

Az ezüst minősítéssel járó jutalom:

-          a térség megjelenése a 200 ezer példányban megjelenő „Itthon otthon van” turisztikai kiadványban

-          megjelenési lehetőség az eden.itthon.hu honlapon

-          a térség egy rendezvényének megjelenési lehetősége a Magyar Televízió 1. programajánló című műsorában

-          megjelenés a Magyar Turizmus Zrt standjánál az Utazás 2009. kiállításon

Úgy gondoljuk, hogy Hortobágy, mint a 2008-as év legjobb turisztikai desztinációja után nagy megtiszteltetés az ezüst minősítés annak a Göcsejnek, „melyet a Jóisten is jókedvében teremtett, csak aztán egy időre elfeledkezett róla”.

 

Igazán büszkék vagyunk az évtizedes álomból ébredező falvainkra, a megőrzött népi értékeinkre, népi hagyományainkra, kézműves mestereinkre, speciális göcseji termékeket előállító helyi termelőinkre, a népdalokat, néptáncokat őrző és az utókornak továbbadó csoportjainkra, és mindazokra, akikben él a szülőföld iránti szeretete, mert csak ezek összességétől lesz „Szegek között – Göcsej örök!”

 

 

Szeretettel várunk mindenkit a

„MÍVES EMBEREK NAPJA”

KÉZMŰVES ÉS KULTURÁLIS FESZTIVÁLRA

2008. Május 31-én

11.oo-18.oo

Helyszín: OZMÁNBÜK, Faluház és udvara

A program letölthető itt:>>>

 

A kistérség elkészült  ökoleltárja letölthető és megtekinthető:

                     Göcsej ökoleltár  >>>

                             Összegzés  >>>

                     Észak-Zala ökoleltár  >>>

                             Összegzés  >>>

 

2008.02.26.

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa elfogadta a Társulás 2008. évi közbeszerzési tervét. A terv letölthető doc. formátumban itt. >>>

 

ZALAEGERSZEG ÉS TÉRSÉGE TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

PÁLYÁZATOT HIRDET

SZOCIÁLIS SZAKREFERENSI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE

Pályázati feltételek:

- Felsőfokú szociális alapvégzettség (általános szociális munkás, szociális munkás, szociális szervező, szociálpolitikus, szociálpedagógus),

- szociális szakvizsga,

- legalább 3 év felsőfokú végzettséget vagy felsőfokú szakmai képesítést igénylő, a szociális ellátás területén végzett munkakörben szerzett szakmai tapasztalat,

- büntetlen előélet,

- magyar állampolgárság.

Előnyt jelent:

- a pályázati feltételek között meghatározott iskolai végzettséghez kötött területen szerzett legalább 1 éves vezetői gyakorlat,

- angol nyelvtudás,

- pályázatok területén szerzett tapasztalat.

A pályázathoz csatolni kell:  

- 3 hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt,

- az iskolai végzettséget igazoló okirat közjegyző, vagy területileg illetékes jegyző által hitelesített másolatát,

- a pályázó szakmai önéletrajzát,

- a szakreferensi munkakör ellátására vonatkozó programot, szakmai elképzeléseket, bérigényt,

- hozzájáruló nyilatkozat arról, hogy az eljárásban résztvevők a pályázati anyagot megismerhetik.

A pályázatok beérkezésének határideje:

2008. március 5.

A pályázat a Társulás honlapján is elérhető: www.zegterseg.hu.

A pályázatok elbírálása:

- Határideje: 2008. március 14.,

- A pályázatok előzetes véleményezésére a Társulás Egészségügyi és Szociális Bizottsága jogosult,

- A pályázatok bírálatáról 3 fős bizottság dönt.

A munkakör ellátásának kezdő időpontja 2008. április 1-je. A szakreferensi munkakör, határozott időtartamra, napi 8 órában, 2008. december 31-ig szól, a Munka Törvénykönyve szerinti alkalmazásban, 3 hónap próbaidő kikötésével.

Munkabér megegyezés szerint.

A pályázatokat Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Munkaszervezetéhez (8900 Zalaegerszeg, Kossuth L. u. 45-49.) kell írásban, 3 példányban ( egy eredeti, kettő másolat) benyújtani.

A pályázati kiírással kapcsolatban Szili-Fodor Dóra munkaszervezet-vezetőnél, a 92/318-808-as telefonon lehet érdeklődni.

 

2008. február 14-én megrendezésre kerül a Többcélú Társulási Tanács Ülése

 

Részletes program és az előterjesztések megtekinthetők a //Dokumentumok/Előterjesztések menüpont alatt

2007. December 6-án megrendezésre került az "Egy malomba őrlünk!" konferencia

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, a Zalaegerszegi Kistérségért Fejlesztési és Foglalkoztatási KHT 2007. december 6-án „Egy M.A.L.O.M.-ban őrlünk” címmel tartott konferenciát, melynek témája a foglalkoztatási paktum nyújtotta együttműködésben rejlő lehetőségek.

 Szili-Fodor Dóra kistérség munkaszervezetének vezetője bevezetőjében összefoglalta a MALOM Foglalkoztatási Paktum eddigi tevékenységét, a work-shopok eredményét, valamint a Zalaegerszegi Kistérségért Kht eddigi munkájáról számolt be.

 

A konferencia vendége volt a Fazekas József, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, aki a magyarországi paktumokról, azok további működtetésének feltételeiről, valamint a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatót. Az előadásban elhangzottakból megtudhattuk, hogy a TÁMOP 1.4.4. pályázat nyújt lehetőséget arra, hogy a Zalaegerszegi kistérség foglalkoztatási paktumának megvalósítására forrásokhoz juthassunk. A pályázat jelenleg a tervezési folyamatban van, kiírására reális lehetőség 2008. II. negyedévében kerülhet sor.

 

A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója Kiss Ambrus előadásában kiemelte, hogy az együttműködésnek egyre nagyobb a jelentősége mind a foglalkoztatásban, mind az élet más területén. Be kell látnia a feleknek, hogy csak az juthat fejlesztési forrásokhoz, aki ha tetszik, ha nem együttműködik.

Az elkövetkezendő időszakban számos pályázati lehetőség segíti a foglalkoztatást, a humánerő forrás fejlesztését, ehhez jó cél a paktum kezdeményezés. Szemző Gáborné a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség  Kht munkatársa a Regionális Operatív Program pályázatairól tartott tájékoztatót.

 

Bubla Zoltán projektmenedzser a Keszthely-Hévíz Kistérség már működő foglalkoztatási paktumáról, az együttműködésben rejlő lehetőségekről, a paktum által generált fejlesztésekről tájékoztatta a résztvevőket.

A Paktum konferencia előadásanyagai letölthetőek:

 • Kiss Ambrus, főigazgató, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ

  • Új Magyarország Fejlesztési Terv akciótervek >>>

   

 • Szemző Gáborné, kistérségi tanácsadó- Nyugat- dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség:

  • A Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázati lehetőségei >>>

 

 • Bubla Zoltán projektmenedzser, Keszthelyi Többcélú Kistérségi Társulás

  • Paktum együttműködés a Keszthelyi és Hévízi kistérségekben >>>

   

 

 

Az Ügy

 

2007. november 27-én, kedden késő éjszaka a TV2-n az „Az Ügy” című műsorban bemutatkozik

az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány.

Cél: a boncodföldei Autista Lakóotthon bővítése.

Kérjük, amennyiben lehetősége van rá támogassa az Ügyet adományával, vagy

az 1771-es szám hívásával 2007 nov. 27 és 2007. dec. 2 között.

A hívások díja (200 Ft) egyben adomány is.  >>>

 

 

 

Erdélyben jártunk

 

  2007 szeptember 23-án este a Zala Plaza előtt gyülekezett a csapat. Negyvenen indultunk útra, a cél Erdély.

  A kora reggeli órákban értük el a Király-hágót, ahol a rövid technikai szünetet kihasználva gyönyörködhettünk az elénk táruló panorámában. Utunk innen Kolozsvárra vezetett. Rövid városnéző sétánk alatt a Mátyás király teret, a Szent Mihály templomot és a Mátyás király házat tekintettük meg.

  Ismét buszra szálltunk és pár órás utazás után már Korondon vásárolgattunk. Mindenki felszerelkezett ilyen-olyan ajándékokkal az otthon maradottaknak. Vettünk kerámiát, inget, fafaragást és persze ki ne felejtsem az áfonya pálinkát, aminek egy része sosem látta meg Magyarországot. A parajdi sóbánya bejárása után az esti órákban érkeztünk szovátai szállásunkra.

  Szeptember 25-én kedden az egész napot Kibéden töltöttük. Borbély Emma, a Kis-Küküllő Térségi Társulás Egyesület elnöke kalauzolásával a település minden látnivalóját megtekintettük. A poros utcákon sétálni olyan érzés volt, mintha 50-60 évvel visszautaztunk volna az időben. Páran közülünk minden adandó alkalommal fel is kapaszkodtak egy-egy lovaskocsira. Jártunk a falumúzeumban, a „kék” templomban, és végül de nem utolsó sorban Szilveszter László vezetésével nyomon követtük, hogyan lesz a gyapjúból posztó. Ismét lehetőség volt helyi termékeket vásárolni, amit természetesen ki is használtunk. A busz csomagterének negyedét megtöltötték az itt beszerzett takarók, mellények, szőnyegek. Délután vidékfejlesztési konferencián vettünk részt, melynek célja a magyarországi LEADER program tapasztalatainak átadása, a jövőbeni együttműködés lehetőségeinek feltérképezése volt. Megismerhettük a Kibéd határában húzódó római kori só-út történetét is, mely lehet, hogy nem is ott volt és lehet, hogy köze sem volt a sóhoz. Hogy mi az igazság? Nem derült ki. Mindenesetre marketing területen, úgy gondolom tanulhatunk tőlük. Szovátára visszatérve – „ismerd meg szálláshelyed” program keretében – páran sétálni indultunk a Medve-tó körül. Bár medvét nem láttunk, találtunk egy Drakuláról elnevezett bárt, ahova azonnal be is mentünk. A DJ-nek köszönhetően a zene jó volt, mindenki táncolt. Igaz rajtunk kívül egy lélek sem volt. A bulinak köszönhetően az éjszaka meglehetősen rövidre sikerült, de sebaj, aludtunk másnap a buszon.

  Szeptember 26-án szerdán Zetelaka volt a célállomás. Útközben Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd Szelykefürdőn az Orbán Balázs emlékművéhez vezető hangulatos székelykapu - sort csodálhattuk meg. Székelyudvarhely nevezetességeinek megtekintése után az Artera Alapítvány vezetőjével beszélgettünk a LEADER programról és megismerhettük tevékenységüket. Délután Dimén Leventével találkoztunk, aki az elkövetkező két napban kalauzolt bennünket Székelyföldön.

  Első állomásként Székelykeresztúron álltunk meg. A tájház bejárása után elsétáltunk Petőfi körtefájához, ahol Levente Petőfi Sándor életének eddig többünk számára ismeretlen fejezetét tárta fel sajátos stílusában.

  Szállásunk Zetelakán volt 4 családnál. Kényelmes és szép apartmanokban kaptunk helyet. Pár útitársunknak nem volt szerencséje a meleget illetően, s ezt ki így, ki úgy próbálta orvosolni. Panaszkodni mindenesetre nem volt ildomos, mert idegenvezetőnk szavaival élve „ nincs hideg, csak szar ember”.

  Szeptember 27-én csütörtökön a csíksomlyói templom megtekintése után a Gyilkos-tó felé vettük az irányt. Festői szépségű tájakon jártunk. A meredek szerpentineken néha erősen kapaszkodtunk. Főleg akkor, mikor dudaszót hallottunk, mert az egy helyi sofőr közeledtét jelezte. Levente anekdotáin nagyokat nevettünk, s így az út nem is tűnt olyan hosszúnak. A busz hátuljában menet közben kártyaklub is alakult. A tó partján megtudhattuk, hogy az eredetileg patak volt, melynek útját egy sziklaomlás zárta el. A tóban még látszanak az egykori fenyőtörzsek maradványai. Az ismertetőt követően szabad program következett. Azon szerencsések, akik a büféknél jó sorba álltak és ennivalóhoz jutottak még vásárolhattak is pár apróságot, vagy csónakázhattak a tavon.

  A nap következő állomása a Békás-szoros volt. A busz a szoros bejáratáig vitt bennünket, innen gyalogosan folytattuk utunkat. Rengeteg fénykép készült, melyek úgy gondolom többet mondanak a szavaknál. Az érdeklődők a www.zegterseg.fotoalbum.hu oldalon tekinthetik meg őket.

  2007. szeptember 28-án pénteken elbúcsúztunk vendéglátóinktól és hazafelé indultunk. Útközben még megálltunk Marosvásárhelyen és egy hatalmas „sétát” tettünk a Tordai- hasadékban. Bár néhány ember – nem asszony! – nem érezte a hely romantikáját, többségünknek nagyon tetszettek a hatalmas sziklák, a tövükben megbújó gyalogösvény és a hol jobbról, hol balról csordogáló patak. S mivel romantikából sosem elég, hazafelé úton a csoport technikusának köszönhetően a Rómeó és Júlia című musicalt néztük/hallgattuk ki-ki ébrenléti fokának megfelelően.

  Úgy gondolom hogy ez az öt nap bár kissé kimerítő volt, mindenképpen megérte a fáradságot. Csodálatos helyeken jártunk, megismertük Erdély egy részét és talán egy kicsit jobban egymást is és mindenekelőtt szép emlékekkel lettünk gazdagabbak.

 

                                                                           Virághné Ujj Ilona

                                                     Zalaegerszegi Kistérségi Koordinációs Iroda

 

Zalaegerszeg, 2007. október 10.

 

 

2007. június 2-án Vaspörben megrendezésre került a 4. Észak-Zalai Kistérségi kézműves kiállítás és kulturális fesztivál. A megnyitón Mogyorósi József, alelnök és Kondor László polgármester kiemelte, hogy a mikrotérségi rendezvényeknek egyre nagyobb szerepe van a kultúra, népi hagyományok megtartásában, felelevenítésében. A vásározók között a kilátogató ízelítőt kaphatott a régi idők mesterségeiből: munka közben láthatott csipkeverőt, fafaragót, kosárfonót, kézművest. A modern és örök művészet képviselői közül üvegfestő és egy helyi portréfestő is kiállította munkáit. A látogatók a kisbucsai ásványmúzeum kiállításának egy részét is megtekinthették illetve vásárfiát is vásárolhattak. Helyi termelők kóstoltattak aszalványokat, mézet és a helyi önkormányzat a kilátogatókat vadpörkölttel és prószával fogadta. A kulturális rendezvény keretében felléptek népdal és pávakörök citera kísérettel,  néptánc és hagyományőrző tánccsoportok, színjátszók és kán-kánt táncoló hölgyek izzították a nyári eső miatt kissé lehűlt időjárást. A rendezvény társszervezője a Zala Megyei Népművészeti Egyesület volt.

A rendezvény az Európa Unió támogatásával, az AVOP LEADER+ Észak-Zalai Tematikus Utak HACS segítségével valósult meg.

2007. április 4-én megrendezésre került a Zalaegerszeg és Térség Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának ülése, amelyen minden rendben lezajlott, az előterjesztések elfogadásra kerültek.

Göcsej – Közép Zalai termékek a HUNGEXPO - n

Az I. LEADER EXPO 2007. március 29. – április1. között került megrendezésre Budapesten az Utazáskiállítással egyidejűleg a Hungexpo területén, a Magyarországi LEADER Szövetség szervezésében.
bővebben itt >>>

 
 

2007. március 30-tól április 1-ig megrendezésre került az Egervári Kistérségi Vásár.

A rendezvény 10 órakor fúvóskoncerttel vette kezdetét, majd a kézműves kiállítás megnyitására, a legszebb stand cím odaítélésére került sor. A rendezvényen a zalai kézművesek mellett turisztikai szolgáltatók –vendéglők, szálláshelyek, utazási irodák, programkínálók -, almatermelők, gyümölcstermelők és feldolgozók vesznek részt termékeikkel. A délelőtt folyamán LEADER+ konferenciára került sor, melyen a kistérség külöböző szereplői hallgathattak meg hasznos előadást.

2007.04.04.

A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa elfogadta a Társulás 2007. évi közbeszerzési tervét. A terv letölthető doc. formátumban itt. >>>

 

 
 

 

vissza a lap tetejére >>>